Kurssit

Kurssit Syksy 2021 ja niiden linkit:

ma 6.9.- 4.10.2021 Macrame, TSL Turku

ti 14.9.- 12.10.2021 Kudontakehys, TSL Turku

la-su 18.-19.9.2021 Sarvikurss, Paimio

pe 1.10., la-su 9.-10.10.2021 Huopikas, Kaarina

la-su 2.-3.10.2021 Huopahattu, Paimio

ke 6.10.- 10.11.2021 Macrame, Raisio

pe 15.10. la-su 30.-31.10.2021 Huopikas, Salo

ma 18.10.-1.11.2021 Parsinta, TSL Turku

la-su 23.-24.10.2021 Värttinäkehräys, Pöytyä

la-su 6.-7.11.2021 Sarvikurssi, Kaarina

la-su 20.-21.11.2021 Huopikkaat, RaisioLinkit kursseille:

Paimio opisto

TSL Turku

Kaarinan kansalaisopisto

Raisio-opisto

Salon kansalaisopisto

Auranlaakson kansalaisopistoTULEVIEN LUKUKAUSIEN 2020-2021 KURSSIEN LINKIT

Raisio ( ja siihen kuuluvat alueet ):   https://opistopalvelut.fi/raisio/search.php?l=fi&search=laihonaho

Kaarina:   https://opistopalvelut.fi/kaarina/search.php?l=fi&search=laihonaho


Paimio:   https://opistopalvelut.fi/paimio/search.php?l=fi&search=laihonaho

TSL Turku:   https://www.tslturku.fi/kurssit/tee-se-itse-maalaus-ja-askartelu/ 

Kurssien aiheita on paljon joten kannattaa katsoa läpi. Mm. huopikaskursseja löytyy ja Mynämäellä 19.9.-20.9.2020 järjestettävään pitää ilmoittautua pikaisesti!Nyt löytyy mahdollisuus ITSE TEHDÄ huopikkaat MiN-tyyliin! 

 2019 - 2020 lukukautena Wahren opisto ja Raisio-opisto tarjoavat monipuolisen valikoimat eri kursseja jotka kannattaa ehdottomasti käydä tarkastamassa. Raision huopikaskursseilla on vielä tilaa jos ajatus omatekoisista talvikengistä viehättää. Tai jos mielessä siintää jo ensi kesä niin löytyy kurssi jolla tehdään virkatut kesäkengät. Myös eri tekniikkakursseja löytyy joten tervetuloa mukaan oppimaan ja tekemään uutta vanhasta tai uudesta.

 Kaipaatko ohjelmaa polttareille tai vaikka maatilamatkailun yhteyteen?

Kursseja voidaan suunnitella monipuolisesti vasta-alkajasta edistyneempään harrastajaan. Tässä on esimerkkejä tekniikoista joita voi soveltaa vapaasti. Kurssit räätälöidään tarpeen mukaan, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Courses are versatile from beginner to advanced. Here are examples of techniques. Courses are tailored as needed, so please feel free to contact us!

Neulominen

 Perustekniikoista kursseja löytyy pitsi-, kirjo- ja palmikkoneuleiden perusteet. Kurssilla valmistetaan neule jossa käytetään yhtä tai useampaa eri tekniikkaa. Mahdollista on myös neuloa hattu, tossut, laukku tai hanskat, jotka vanutetaan koneessa huopuneiksi.

Konttineule

Konttineuletta käytäen neulotaan lapaset tai sukat. Kurssilla voi myös tehdä huivin.

Neulakinnas

 Neulakintaan perusteet opetellaan samalla kun neulotaan kintaat. Edistyneemmille löytyy kurssi sukkien tai huivin neulomisesta.

Virkkaus

 Virkkaus on monipuolinen tekniikka jolla voi toteuttaa mitä vain. Kurssiesimerkkejä tästä ovat vapaavirkkaus, virkkaus villasta huovutusta tai konevanutusta varten ( käsilaukku, hattu, tossut, hanskat...) ja perinnevirkkaus aina pitsiliinoista isoäidin neliöihin. Virkaten voi myös tehdä kestovanulappuja tai lattialle maton. Koukkuaminen eli tunisialainen virkkaus on hauska tapa tehdä vaikkapa tiskirättejä tai kaulahuiveja.

Huovutus

 Huovutuksesta löytyy jokaiselle jotain. Märkähuovutus, neulahuovutus ja pesukoneella vanutus on vasta alkua. Kurssi mahdollisuuksia on valtavasti aina ulkokäyttöön sopivista huopikkaista kumipohjilla pieniin korvakoruihin. Upwolfing vaatii reikäisen vaahtomuovilevyn. Tällä tekniikalla saa todella erikoista kuplamaista pintaa.
"Nuno"huovutuksessa villaan huovutetaan kiinni kangasta. Myös neulahuovuttamalla voi kangasta liittää vaikka jo valmiiseen huopaan tai toiseen kankaaseen.
Eri tekniikkoja yhdistelemällä valinnanvara kasvaa entisestään.

Perinnetekniikat

Perinnetekniikat kiinnostavat minua erityisesti. Varsinkin niiden tuominen nykyaikaan. Perinnetekniikoista löytyy monia kangaspuilla toteutettavia kuten täkänä, puna- ja pitsipoiminta sekä ryijy. Ryijyn voi myös tehdä ilman kangaspuita ompelukehyksessä, ompelukoneella tai ihan vain solmimalla valmiiseen pohjaan. Erilaisia nauhoja ja vöitä voi valmistaa mm. verkkonauhalla tai pirtanauhalla. lisäksi löytyy paljon erilaisia solmimistyylejä, lettejä, punontaa...

Kudonta

Kangaspuilla kutominen vaatii tietenkin kangaspuut, mutta alkuun pääsee kudontakehyksellä. Kehyksellä ei tosin pysty tekemään isoja kappaleita kerralla, mutta tekniikka tulee tutuksi ja sillä voi tehdä esim. paloja joista saa maton ompelemalla palat yhteen. Jos löytyy kangaspuita, valinnanvaraa kursseja varten löytyy paljon enemmän.

Macrame

Macramea voidaan tehdä pienissäkin tiloissa riippuen työn koosta. Kurssiesimerkkejä ovat korut ( korvakorut, rannekorut... ), seinätekstiilit, verhot, laukut, keinut tai vaikkapa tuikkuteline seinälle.

Frivolité

Frivolité eli käpypitsi voidaan tehdän neulalla tai kävyllä. Tällä tekniikalla voi tehdä isoja liinoja, koristeita, asusteita tai koruja. Helppoja silmukoita solmimalla tehden vaihtelua on loputtomiin.

Kirjonta

Perinteisen ristipiston lisäksi kirjontavaihtoehtoja löytyy loputtomiin. Yubinuki esimerkiksi on itsetehty sormustin joka kirjaillaan.
Eräs kurssinaihe on tuftausneulalla kirjailu. Tällä tekniikalla saa nopeasti isoja pintoja ja ryijymäisiä tekstiilejä tai sileää kirjailua.
Vaatteiden tuunaus onnistuu upeasti kirjonnalla.

Kehräys

Kehrääminen on toisille helpompaa aloittaa värttinällä. Värttinällä kehrääminen onnistuu vaikkei olisikaan tilaa säilyttää rukkia. Värttinän voi myös valmistaa itse vaikka puisesta virkkuukoukusta.
Kursseilla aloitetaan kehräämisen perusteista ja villan karstaamisesta.Jos alkeet on jo hallussa voidaan perehtyä erilaisiin materiaaleihin, erilaisiin tyyleihin kerrata lankaa ja eri tyylisten lankojen kehräykseen

Värjäys

Kursseilla voidaan värjätä joko kasveilla tai reaktiiviväreillä. Materiaalit voivat olla lankaa, kangasta tai raakavillaa. Värjäystekniikoita löytyy useita, aurinko-, mikro- ja kylmäliemivärjykset esimerkiksi.
Kurssi voidaan myös rakentaa niin että värjätään kehräyskurssin langat tai ennen kehräämistä värjätään villat jotka sitten itse kehrätään tai huovutetaan.


Paperimassa

Kurssilla valmistetaan paperimassaa josta voi tehdä todella kestäviä taide- tai käyttöesineitä. Massaa voi yhdistää muihin materiaaleihin kuten kankaaseen tai puuhun. Massa on ilmakuivuvaa joten tällä tavalla voi tehdä keraamisen näköisiä mutta kestävämpiä lankakulhoja tai mitä mieleen juolahtaa.

Fimo

Fimo on joko ilma- tai uunikuivuvaa muovailumassaa. Tästä massasta voi tehdä nukkeja, koruja tai pieniä tarve-esineitä.

Nahka

Nahka on paljon monipuolisempi kuin äkkiseltään tulee mieleen. Sitä kovettamalla voi tehdä astioita koriste-esineille, vaatteita, laukkuja, koristeita, koruja, suojia... Lista on loputon. Kurssit räätälöidään jonkin tietyn aiheen tai tuotteen ympärille niin että kurssilaiset pääsevät kokeilemaan mahdollisimman paljon erilaisia tapoja työstää nahkaa kuten ompelu, kuviointi kaivertamalla, maalaus ja muotoon pakottaminen. Paperimassakurssi voidaan tähän yhdistää tekemällä paperimassasta muotti jota käytetään nahan muokkauksessa.


Palautteen tai kurssikyselyn voi jättää tähän tai ottaa suoraan yhteyttä täältä.

Feedback or course survey can be left here or contact us directly here.